Asset 1

Sammen fejrer vi økologien 

I år fejrer vi, at det røde Ø fylder 30 år. Det betyder, at Ø-mærket nu har eksisteret i en hel generation. Ø-mærket har haft en afgørende betydning for, at mere end en tredjedel af den mælk, danskerne køber i dag, er økologisk. Det røde Ø-mærke har derfor også betydet, at endnu flere køer er kommet på græs, at dyrevelfærden er forbedret, og at de økologiske køer får 100 % økologisk foder.

Ingen andre i verden køber så mange økologiske varer pr. indbygger som danskerne, og Ø-mærket er kendt af 98 % af den danske befolkning. Det røde Ø-mærke spiller derfor en væsentlig rolle for, at vi i Danmark er verdensmestre i økologi og for, at økologien sætter nye mål for fremtiden, så vi fortsat kan sikre sundhed og omtanke for mennesker, dyr, grundvand og natur.

En fødselsdag handler om at fejre – og netop Økodag er en enestående mulighed for at fejre de gårde, landmænd og ikke mindst køer, som står bag de røde Ø’er på mælkekartonerne. På Økodag vil I via livestream se de produktionsformer, værdier og holdninger, som det statskontrollerede ø-mærke repræsenterer og møde de gårde, familier og økologiske køer, som har en afgørende betydning for økologiens udvikling de sidste 30 år.

Til Økodag d. 19. april 2020 ønsker vi derfor et stort tillykke til alle jer, der har taget økologien til jer og følger med hjemme i stuerne, når vi livestreamer øko-køerne komme på græs!

10 gode grunde til at vælge økologi

  • Økologi er mad uden rester af sprøjtemidler
  • Økologi er mad med mere smag
  • Økologi er rene varer uden sminke
  • Økologi er bedre forhold for dyr
  • Økologi er godt for vores grundvand
  • Økologi bevarer en rig og ren natur
  • Naturlig mad er sund fornuft
  • Nej tak til gensplejset mad
  • Ø-mærket står for grundig kontrol
  • Økologi er godt for ulande

Økologisk dyrevelfærd 

  • Alle økologiske køer skal på græs i sommerhalvåret fra midt april til 1. november
  • Køer på græs lever længere. En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at når køerne kommer på græs, er deres dødelighed mindst 25 procent lavere, end hvis de aldrig kommer ud af stalden
  • På marken får koen masser af motion, og får mulighed for at mærke sol og vind. Ude på marken kan koen gå efter sine livretter. Marken kan byder på både græs, kløver og forskellige urter
  • Dyrene nyder godt af, at de har bedre plads ude. I en flok køer er der et strengt hierarki, og indenfor kan de stærke køer være hårde ved de svageste, som i fagkredse kaldes taberkøer. De køer, som er lavt i hierarkiet, kan bedre klare sig udenfor, fordi der er mere plads. Det er langt nemmere at mobbe i stalden, fordi taberkøerne ikke bare kan gå væk

Podcast: Derfor blev jeg økolog

I denne podcast fortæller landmanden Frederik Uhre, at han blev økolog, fordi han er skeptisk over for pesticider - og glad for at lukke køerne på græs.

Vidste du... 

  • Danmark var det første land i verden, som fik sin egen økologilov i 1987
  • Ø-mærket er verdens første statskontrollerede økomærke
  • 12 pct. af den danske mælkeproduktion er økologisk
  • Der er mere end 200.000 økologiske kvæg i Danmark
  • 32 pct. af den mælk, som sælges i butikkerne, er økologisk
  • Økologisk kvæg skal være på græs fra april til november mindst seks timer om dagen
  • Danskerne er verdensmestre i økologi

Køerne kan godt lide det friske græs. Det smager dem godt om foråret - der er masser af sukker i. Det en en bland-selv-slik-bar, de render ud på

Mælk fra øko-køer

  • Om sommeren bliver det økologiske smør mere gult og blødere, fordi der er flere af de gode umættede fedtsyrer i. Dem får køerne nemlig fra omdannelsen af græsset i vommen
  • Når øko-køerne er på græs kommer der mere D-vitamin i mælken, fordi koen får D-vitamin fra solen
  • Næsten en tredjedel af den mælk, der bliver solgt i Danmark, er økologisk. Ingen andre steder i verden er den økologiske andel af solgt mælk så stor

Når du køber økologisk mad, er du med til at skabe bedre dyrevelfærd, mere biodiversitet og passe godt på klima og miljø, samt sikre ansvarlig fødevareproduktion.

Køerne kan tydeligvis fornemme det, når græsset begynder at gro i foråret, og så bliver de så ivrige efter at komme ud.

Køer på græs lever længere

En undersøgelse fra Aarhus Universitet dokumenterer, at køer, der kommer på græs om sommeren, lever længere end køer, der er inde i en stald året rundt.

Kilde: Det jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Filtre

Vis handicapvenlige gårde
Vis gårde hvor der kan købes mad
Vis gårde med gode cykelforhold

Åbn liste med gårde nær dig

Der er 8 gårde indenfor en radius på 50km